КОЈ МОЖЕ ДА ЗАБОЛИ?
 
Основен причинител на ракот на грлот на матката е ХПВ човековиот папиломавирус. Неговото присуство во ткивото на ракот е задолжително. Но за да се претвори еден бениген патолошки процес во рак се неопходни и други фактори или таканаречени кофактори.

 • пушењето - значително го намалува природниот имунитет и способноста на клетките од имунолошкиот систем.
 • ултравиолетовата радијација – го пореметува генетскиот материјал во клетките кое пак води до развој на рак
 • дефицит на фолна киселина – спаѓа во групата на витамин Б
 • ослабен имунолошки систем – жените кои поради некоја причина имаат намален имунитет (HIV инфекција, лечење со некои лекарства) имаат значително поголем ризик да заболат од рак на грлото на матката
Кои се ризичните групи?
 • Жените со ран почеток на сексуален живот
 • Жените кои често ги менуваат половите партнери
 • Жените кои често боледуваат од полово преносливи болести
 • Жени со лоша интимна хигиена
 • Жените кои родиле повекепати
 • Жени кои родиле на многу рана возраст
 • Жени кои користат долго орални контрацептивни средства